Lillstugan

 
Gården i Holmträsk har en gammaldags sommarstuga, dvs en stuga där de föregående ägarna tillbringade somrarna medan storhuset fick vila. Vår sommarstuga är den gamla huvudbyggnaden från 1898 och består av ett stort rum med öppen spis och kamin och en liten sovkammare. En liten skrubb har byggts om till miljötoalett 2009.
 
 
Denna charmiga stuga fick flickorna till sin, men det blev bara stök och bök och otrevligt i huset så jag tog två veckor av sommaren till att göra rent hus där. Jag ville också använda så mycket som möjligt av alla fina saker som finns där i stället för att stuva undan dem. Exempelvis har jag ramat in några av farmors alla vackra gamla schlagernoter och de dekorerar nu pianohörnet.
 
Linnea blev glad förstås, speciellt som denna totalsanering gjorde det möjligt för allergiske pojkvännen Elias att vistas i huset.
På loppis i Töre hittade jag en helt ny utelampa för 50 kronor. Den passade perfekt som ersättare för den som gick sönder av snötyngden i vintras.
 
 
 

Fiskelycka

Sangisälven är väl egentligen mest en å, en liten skogsälv som rinner upp i Armasjärvi i Övertorneå kommun och faller ganska brant ner mot havet i Sangis. Här finns ett rikt djurliv; bäver tex. Fisk finns förstås också. Här fiskar Fridolf gädda, men den enda gädda som högg släppte, däremot fick han småabborre som fick hoppa tillbaks i älven.
 
Sangis älvdal är rogivande och all grönska stänger ute vägbuller. Man måste inte fiska för att känna lycka här.
 
 

Sommar på riktigt

Bättre sommar kunde vi inte önskat oss ens i våra vildaste drömmar än hur den första sommaren blivit. Nu har maj, juni och juli passerat med det mest perfekta väder för människor, växter och djur. Blåbär stora som svarta vinbär kryllar runt i backarna och alla djuren bara trivs här i Holmträsk mellan sjöarna vid foten av Bjumisberget.
 
Stäppsalvia trängs med allehanda sköna perenner i våra prunkande rabatter. Jag är så lycklig över min fina trädgård.
 
Att bo så nära Bjumisträsk med alla sina fina stränder, vissa öppna för djur också, som denna, är underbart i högsommarvärmen.
Vid Bjumisträsk skuttar mängder av små söta paddor och grodor. En sen kväll räknade jag och Aron till 52 grodor på den väg vi passerade på kvällspromenad med hundarna. Samma kväll när vi kom hem hoppade en padda upp i Arons hand, vilken lycka!
 
Människor trivs också i Bjumisträsks friska vatten, denna sjö som förser Kalix med Sveriges bästa dricksvatten.
 
Efter badet kan man sedan ta det lugnt vid rabatten med aklejorna, blågullet och förgätmigejen som omger kaminen från Evas stuga i Kangos.Det är sommar på riktigt.
 
 
 
 
 
 
 

Kirunafestivalen

Sent som alltid kommer här en bildkavalkad från familjens sejour på Kirunafestivalen:
Elias var hjälten som gjorde festivalen möjlig för de två yngsta. Dödsföraktande åkte han buss med dem från Töre till Kiruna.Här nedan kunde han andas ut med Linnea i Kiruna:
 
 
Slush var en ny bekantskap som pojkarna uppskattade!
Regnet var också med hela tiden och det var inte varmt. Här visar Elis och Elisabeth regnmodet, Elisabeth i gult och Elis bär sin röda jacka på armen.
Lägg märke till vad Elis viftar med, det är det enda jag fått se av hans vinst i prickkastningen, en kudde med hundmotiv som linnea slarvade bort senare på kvällen.Den skymtar också på slush-bilden, här nedan syns den tydligast:
Kärstin var också där med sin dalmas:
 
 
Traditionellt har de trädgårdskonsert hos en grannfamilj där bekanta till oss spelar hellre än bra (ja en del spelar också riktigt bra):
 
Aron uppskattade förstås klätterträden mest av allt:
 
Lustiga huset var kul på festivalen:
Djungelvirvelvinden, barnvarianten av Virvevelvinden, var Arons favorit, men Elis nästan spydde av den:
Artisten som gillades bäst av alla som var där var förstås Miss Li; som en mix av Tomas Di Leva och Madonna fast så mycket bättre:
Barnen köpte hennes CD till mig, den är signerad av henne i guld=)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mitt paradis

 
Akvileja
Pion
Blått, violett och rosa dominerar men gula lejongap och fjällvallmo lyser upp i skön kontrast:
 
 
 
 
 
 
 

Sommarmodet 2013 i Espinäratrakten

 
Här visar Thomas upp sin födelsedagsskjorta, Sveas present, en mycket välsydd motivskjorta i nostalgisk Americana-stil.
Jasmin i nya skejtarjackan också en present från Svea.
 
 
Emma-Lie i sommarens givna succé, en jump suit med korta ben, återigen är det Svea som köpt.
Fredrik visar det snygga brandgula skärpet på sitt nya grillförkläde, här har mor och far donerat.
 
 
Sådana här piratlängdiga shorts verkar vara sommarens grej, Alla män har dem i år. Thomas köpte sina på COOP.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hyttgården i Töre

Kvarngården är ju fortfarande favorithänget för oss men Hyttgården i Töre seglar nu upp som sommarbubblare. Där finns intressanta lämningar från järnbruksepoken, vackra 17- 1800-talsbyggnader och en välgjord och informativ led som berättar om Töres första storhetstid. Dessutom är caféet gulligt, men fikat kan vi inte recensera eftersom vi alltid missar öppettiderna då vi är i Töre för att passa Kirunabussen och då är man antingen för tidigt eller försent där.
 
 
Hyttforsen i Töre älv, påminner oss om en fjälljokk, men jämfört med Hallands floder är det förstås en mäktig älv.
 
 
Caféet på det gamla bruket med de flesta byggnader bevarade från brukstiden.
 
Den gamla hamnen visar hur mycket i landskapet som förändras genom den landhöjning som är så drastisk här vid norrbottenskusten. Det var också landhöjningen som satte stopp för bruksepoken. Nu ligger Töre hamn, Bottenvikens nordligaste hamn några kilometer söderut från Hyttgården.
 
Pojkarna  som är intresserad av mineraler och malm gillade verkligen utflykten till Hyttgården, här synar Elis restprodukter från Masugnen.
 
 
Hyttgården är ett veritabelt smultronställe att rekommendera!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kalasens juni i Pengsjö; många barn blir det

 
I juni har vi flest födelsedagsbarn; Thomas, Jasmin, Smilla, Signe, Fredrik, Jakob och jag hopas att jag inte glmt någon nu, för det blir lätt förvirrande med alla kalas. Vi var Midsommardagen i Pengsjö för att fira Jasmin, Signe och Fredrik på samma dag. Fler kom på samma tanke och här sitter en del av den stora barnaskaran framför TVn. Eftersom vädret var regnigt och trist var det där de tillbringade dagen mellan fikavarven.
Här syns födelsedagsbarnet Signe, två år, dela moster Kickis famn med Freddy, Kickis barnbarn, som också är två år. Elis sitter bredvid Signe och i bakgrunden sitter Joel i pappa Kristoffers famn. Kristoffer är Hannas pojkvän.
Aron, Kristoffer, Hanna, Joel, Elis, Emma-Li, Jasmin och Linus. Kickis två barn syns inte på bild men de var också med, en diger barnaskara!
 
 

Trädgård-buskar

Jag har nu en högt efterlängtad trädgård. Varje dag dyker nya perenner upp i rabatterna och plantorna jag fick av Edith förra hösten har nästan alla kommit upp fint. Buskarna inte minst. Kornellerna blommar fint.
I våras var jag inte så glad åt björnbärsbuskarna när jag band upp grenarna med sina knivskarpa taggar, men nu när de blommar med ljuvlig doft är alla ärr förlåtna:
 
 
 
 

RSS 2.0