vid älv och hav

Somaren bara pågår. Söndag eftermiddag var vi vid älven och ahvet på samma gång, småbåtshamnens pir var full av växtlighet. Svartvinbärsbuskar dignande av de sötaste vinbär man kan tänka sig exempelvis. Vilken fantastisk sommar! Tänk att få vara med om detta år!
 

Fågelbord

 
Fåglar behöver mat under häckningen och det är inte dut att mata fåglar hela sommaren. Hackspetten är en trogen gäst och är inte intresserad av att hacka hål i huset så länge maten finns serverad.
 
 
Även fåglar gillar vatten och denna varma sommar är denna leksaksgryta fylld med vatten populär.
 
 
 

Vi väva

 
Måndagkvällar väver vi i Lappträsk skola. Mamma är ju superproffs så hon väver i lingarn den komplicerade Lappträskdrällen ovan.
 
Här har jag just plockat undan min väv, en trasmatta.
 
 
Aron vill alltid följa med; han väver, springer omkring och leker ute på skolgården där det finns lekredskap och minigolfbana med tillhörande utrustning.
 
 
 

Björn

 
Björnen har markerat revir precis på vår tomtgräns. Det syns att hen har ätit mycket av alla goda bär som skogarna här omkring dignar av just nu.
 

Svalor

 
Denna sommar har varit så perfekt. Sol, värme och regn i rättan tid-hela tiden. Många bad i Bjumis har det blivit. En kväll kom regnet när vi var på väg hem från badet och innan regnet föll flög svalorna pilsnabbt lågt över vattnet för att smaska i sig insekter. Vackert är det både rent estetiskt och praktikst; vi slipper så gärna mygg, knott och svidingar. Svalor tycker om dessa små plågoris. Insekterna gillar oss. Vi tycker om svalor.
 
 
 
 

kvällspromenad med pigga kompisar

 
Minnen från kalixlinjens tid finns överallt, här en vägspärr som Aron vill klättra på på våra kvällspromenader.
Hundarna är inte nödbedda när han ropar på dem.
 
 
 

aktiviteter

Nu börjar barnens aktiviteter komma igång. Först ut var Arons ridskola i Månsbyn. Han fick genast en ny älsklingshäst; Lotta, den sötaste lilla skäck man kan tänka sig.
Bommar och koner användes den första lektionen.
 
 

hökonst

 Så här har dottern på Bäckströms jordbruk i Tandfors uttryckt sig i hökonst detta år.
 
 

stallbygge

 
Vårt stallbygge går framåt så sakteliga. Lister finns nu kring alla dörrar och fönsterluckorna, trösklar och repair-tapet är på plats, grundmålningen är nästan klar, elen har fixats av den käre Mauri
 
så nu återstår bara boxväggar och dörrar nere i stallet. Än så länge har vi bara köpt isolering, allt annat finns redan i virkesförrådet som ingick i husköpet. Nu återstår att isolera taket och då kanske vi måste köpa takpanel, men det må vara hänt.
Vi letar också i vårt oändliga förråd efter några fönster som kan passa in i luckan när det blir kall vinter. Vi litar på att de fönster vi söker finns i vårt förråd. Det är som om vi fått ett IKEA-stall utan ritning. Tur som en tokig har jag!
 
 
Att jag aldrig syns på bild kan nog bero på att ingen vill fota mig i min stalljobbarmundering. För att undvika damm, lim och färg i håret sätter jag in det i mössan och då tycker Aron att jag ser ut som en tonåring och är ful.
 
 

första höstlövet

Torka i kombination med svala nätter har ibland samma effekt som frost. Detta rönnlöv bevisar detta. Det singlade ner från en av våra rönnar förra veckan innan regnet kom.
 

namnsdag

 
I söndags hade jag namnsdag och på måndag har jag vävkurs i Lappträsk, då fick jag denna fina bukett av Birgit, hon har förstås odlat blommorna själv.
 
 

björnbär

 
Våra härliga björnbärsbuskar har nyss börjat sätta en ny omgång bär samtidigt som den första skörden av stora goda bär mognar. Vilken fantastisk sommar vi har!
 
 

sländor

 
 I sommar har det varit få fjärilar men en del trollsländor. Fjärliarna är få pga den regniga sommaren 2012 och fjärliar behöver sol för att hitta en partner. Sländorna har också varit färre än vanligt men inte i lika hög grad som fjärilarna. Tydligen kan de föröka sig även i ständigt regn. Denna skönhet fanns på grinden till hundgården igår. Självsäker så den gick att studera länge och väl i närbild vilket jag är så tacksam för eftersom den är så vacker i varje detalj. Resten av familjen hann också göra ett grundligt studium och tom långsamma mobilkameran hann med att ta fina bilder.
 

bär

 
 
Vilket bärår. På någon timme fick jag i morse massor med blåbär och årets första lingon, härligt röda och söta som körsbär. Det smakade bra till gröten i morse. Inga smaker passar så bra ihop som havregrynsgröt och rårörda lingon.
 

resa

Ska man resa ska man resa med tåg. Här vinkar Thomas och pojkarna av mig och Nasir när vi for över dagen till huvudstaden i det avlånga riket Sverige, en sådan resa tar ett och ett halvt dygn; nattåg ner och nattåg upp. Vilket perfekt sätt att resa!
 

Bjumisträsk 11 augusti

Sällan har man sett ett så skimrande förtrollande ljus över vår badsjö och Kalix kristallklara vattentäkt, Bjumisträsk. Regnmolnen skockade sig och svalor flög pilsnabbt över vattenspegeln i jakt på otaliga knott och myggor. Tänk att få vara med en sådan kväll!
 
 

morgonpromenad

Hundarna och jag fick sällskap idag av Hr Bråddjup. Det var skönt för ett gäng bärplockare hade mycket godis vid sin lägerplats exempelvis kycklingben och Kapten, som inte har ett särskilt avspänt förhållande till mat, fick hållas kopplad. Bra för Thoms flås och skönt för mig som fick lyssna på sista delen av Coraline ostört medan Kapten och Thomas stolpade iväg i högsta tempo. Elva höll mig sällskap så det inte skulle bli för kusligt med Coraline.
 
 
Efter att vi passerat bärplockarlägret fick Kapten gå lös igen och Coraline var slut så vi höll jämna steg hela gänget igen.
 

magiskt ljus vid bjumis

Söndagkvällen cyklade jag och Aron till Bjumisträsk. Solen silades genom regnmolnen och ljuset var magiskt. Sedan fick vi cykla hem i ösregn, ta ett varmt bad, läsa Sagan om ringen och somna  en härlig sommarupplevelse rikare.
 
 
 
 
 

springstund

Aron vill gärna ta springstund med sin gamla mor denna fantastiska sommar av sol och bad, regn och vind i lagom proportioner. Sällan har naturen levt så intensivt som denna sommar av perfekta förhållanden. I söndags sprang vi till Bjumisträsk och där väntade svalkande vatten och skön sandstrand.
Vid Bjumis finns också lekredskap och dem testade vi. Här är det gungorna som får sig en rejäl omgång.
På hemvägen klättrade vi upp till denna märkliga naturformation; ett flyttblock som spruckit mitt itu. En liten tallstrunt fick in en rot i sprickan och flyttade blockets delar från varandra, Nu är tallen en gammal högstubbe som man kan klättra upp på via flyttblocket.
 

augusti

Nu har augusti börjat och hästarna fått en annan hage så vi kan jobba i fred med stallet. Här syns fodret till fönsterluckan som ett exempel på hur fint gammalt virke vi har att jobba med, hittills har vi bara köpt lecablogg, murbruk, armeringsnätet och betongen till golvet, allt annat finns här på gården redan.
 
 

RSS 2.0