...plus 5 grader

Plötsligt kom kylan och ännu plötsligare tog den slut. På 40 minuter gick temperaturen från -11 till +1 grad och nu är det 5 plusgrader. Nu stormar det också i Björkfors och regnbyar blöter ner allt även det som finns under tak. Suck, när ska denna britt-vinter ta slut?

 


Minus 14 grader!Jo, det känns kul med kyla och vitt på backen igen!

Min sköna angorakjol har kommit fram ur off season-skrubben och sommarkläderna har fått ta dess plats.

29 november,
tisdag efter första advent-bättre sent än aldrig.Dvärgkrigare från Barda i ylle och skinn.


Tyson i vinterpäls.

Adventstid kom

Adventstid kom till mitt ensamma hus

jag sätter i staken ett sparat ljus

något ska ske bortom frostig advent

jag väntar en gåva som Herren sänt.


Regniga novemberAll snön som faktiskt låg kvar i flera dagar, regnande bort i onsdagens blåst och regn. Hästarna fick tidig kväll-vind och regn är ingen kul kombination ens för en "uteliggare" som Chateau, trots hennes ursprung i regnigt blåsiga Wales.

Novembers fröjder: novemberkaktusMammas novemberkaktusar blommar fantastiskt mitt i november när man behöver det som bäst.


Jag fick med mig en bunt rotade skott, till och med de var i knopp!

Så det blev plantering i november när jag och pojkarna kom hem:


Snö igen

Får se hur länge denna snö som faller just nu kommer att stanna denna milda höst? Men just nu ser det i alla fall ut så här i Björkfors en kväll i november:

Fars dag

Så här firades fäderna på plats:
Frukostfirande i Björkfors:

Middagsfirande med surströmming i Siknäs:


Månsken

Klara dagar i november med silvervitt månsken är något av årstidens största fröjder:Solnedgång

Spektakulära solnedgångar hör till när man bor nära havet. På väg till farsdagsfirande i Siknäs fick vi se denna:


Nypon i november

Novembergrått väder blir genast gladare med den äkta nyponröda nyansen hos de tappra nyponen. Rosor gläder långt efter blomningen.Farsdagsbordet dukat med rosenkvistar och nypon.

St.Martinsdagen och adventets början

Vid denna tid kan novembers vanligen grå himmel bytas i högtryck och klara dagar och nätter. Så har vi haft det i flera dagar. Samtidigt har det varit fullmåne. Att rida över frostiga ängar i månsken är en höstfröjd som ger glädje i dagar efteråt.

Dimman gör allt fuktigt. Dessa grönglänsande barr gör sig väl i blötan.

Detta högtrycksväder kallas i södra Europa för St.Martinsommar eftersom biskop Martin av Tours dog den 9:e november och begravdes 11 november 397 i Gallien/Frankrike. Legenden säger att högtrycket nu beror på att St.Martin delade sin mantel med en frusen och naken tiggare, han mötte senare samma kulna novemberdag ytterligare en naken tiggare som fick den andra delen av manteln. För att då Martin, som ännu var en tonårig romersk soldat och odöpt katekumen, inte skulle frysa fick han se Jesus i en uppenbarelse där Jesus bar hans mantel. Solen bröt fram så Martin slapp frysa.

Tyson följer med på tidig promenad 12 november

Nu den 12 november är dock vädret mer normalt novembergrått igen. Men dimma kan också vara vackert-om man har ordentliga kläder. Naken vill man inte vandra runt i novemberfukten.PÅ medeltiden började adventsfastan idag det är därför man festar på St.Martins dag 11 november. Därför passar en adventsdikt idag:

Advent är mörker och kyla, vi tänder ett ljus och ber:
förbarma dig Gud över jorden, all nöd all förtvivlan du ser.
Margareta Melin


Nyponrött lyser upp i dimman

Katzenjammer

Kattungar piper ganska skärande och högt när de kommit bort från mamma:

Mamma har du inte ätit färdigt snart, vi är hungriga!

Äntligen käk!!!

RotsaksdietenMin käre make har skrutit om sin nya slimmade stil. På 5 veckor har han gått ner 7 kilo och kommer i både jeans och skjortor som han helt gett upp hoppet om, men som jag ändå sparat för de är så snygga.
Nu kan det avslöjas hur han gjort. Vi har gjort en anti-LCHF-satsning med enormt mycket rotsaker och frukt och grönt medan ost och smör inte synts till. Här kommer nu ett av många recept på goda rätter anpassade till årstiden och plånboken i en familj med små ekonomiska medel.


Italiensk blomkål doppas i en kryddblandning av rismjölk, 1 msk majsena och mycket paprikapulver, timjan, basilika och oregano, 1 tsk grovmalen svartpeppar, örtsalt och lite cayennepeppar.


Skiva en stor vitlöksklyfta tunt över blomkålsbuketterna och droppa lite citronolivolja över innan man ästter in fatet i ugnen som är 225 grader varm.


Efter ca 15-20 minuter är det klart att äta med senapsås gjord av 2 delar rapsolja och 1 del äppelcidervinäger, en hackad gul lök, 1 msk Dijon-senap, och 2 tsk persillado. Mixa med stavmixer. Barnens favorit.

Kattfamiljen växerMamma Modesty är med rätta stolt över sina små som nu börjat öppna sina ögon.
Lilla Ljushuvud har ännu inte öppnat ögonen.


Men lilla Blekansiktet har nästan helt öppna ögon, svårt att se eftersom blixten gör att de blinkar.


Lilla Svart har så mörka ögon och är så söt som socker.


Lilla Grå var först ut med att verkligen SE dagens ljus.

Fågellivet i vår hägg

Livet blir så mycket roligare med en fågelmatningsautomat inom synhåll från köksfönstret.

 


RSS 2.0