Fasters gåva

 
Jag fick inte bara Min häst av min härliga faster, hon är faktiskt värd en egen bloggpost bara hon, så ni har något att se fram emotunder rubriken Barockpärlor! Förutom denna perfekta present till en evig hästtjej fick jag också träd och buskar från Granåns handelsträdgård. Det ösregnade så mobilbilderna är inte de bästa. Men här ovan syns ett prydnadsäppelträd, Malus baccata.
 
Svartaronia, ett "superbär" och väldigt vackert nu på hösten.
 
Vit vresros, en härdig sort som dessutom får fina nypon nu på hösten. Nyponen här är större än äpplena ovan!
 
Vit Ölandstok.
 
Planteringsvädret var idealiskt så jag hoppas de alla trivs och tar sig i vårt Eden.
 
 
 
 

Lång sommar

Ännu har det inte varit ett enda dygn med medeltemperatur under tio grader så meteorologiskt är det sommar trots att det idag är höstdagjämning.
Fortfarande kan man plocka blåbär och björnbär. Lingonen är enormt stora och saftiga. Motsatsen till oår har vi haft i år.
 
Rabatterna blommar fortfarande, vissa blommor mer än någonsin, andra blommar om och ytterligare andra har just kommit upp nu när det regnat lite under veckan.
 
 
Vackra solnedgångar. En lång sommar har vi haft i år och allt som lever har frodats och mått väl.
 
 
 
 

Födelsedag

September är en helt värdelös månad att begå födelsedag; Lingonplockning, älgjakt, bokmässa, stugor som ska stängas för vintern, barn som blir sjuka när de börjar dagis och skolor igen, renslakt och potatisplockning. Därför hade jag och Ann-Helene bestämt oss för att fara till klostret i Lannavaara denna helg. Men Thomas hade planerat annat; en överraskningsfest i dagarna tre.
 
 
När jag kom hem från jobbet på fredag hade mamma städat jättefint och Mauri skickat rosor. Härligt!!
 
På kvällen kom Hanna och Kristoffer, vi fikade mammas goda kakor som hon fyllt köket med och spelade Sverige-spelet. Hanna hade med sig fina trädgårdslampor som drivs med solceller till skogsstigen våran.
 
På lördag morgon överraskade Thomas med att hämta Andreas från bussen. Jättekul!
 
Sedan kom föräldrar och svärföräldrar.
 
Vi åt förstås utomhus som vi gjort hela sommaren som aldrig tar slut. Inte ens i Kiruna är det meteorologisk höst nu den 21 september.
 
Hannas andra present-hur underbart med sådana barn!
 
Bristols krämeri bidrog med grundplåt till en hästtransport, tack käre Andreas!
Flamingoblomma från Ann-Helene som Andreas hade med sig och cerise gerbera från svärmor, duken fick jag förra året av svärmor, chokladen av Elis och på bordet ligger Min häst som jag fick av min härliga faster.
Idel glada miner och roliga samtal.
 
Hundarna var fröstås också med:
Hästarna också:
 
 
Smycken fick jag också bland annat detta kors designat och tillverkat av Thomas kusin Tobias som läser sin master-degree i gemologi i Lannavaara. Silver och diamant:
 
Av svärmor och svärfar fick jag också varma sockar och denna fina kåsa till Ann-Helens och mina pilgrimsvandringar:
 
 
Min svägerska Anki är också bra på presenter, av hennes familj fick jag dessa ursöta örhängen:
 
 
En härlig fest blev det, klosterfriden får vänta.Omgiven av barn och nära och kära känner jag mig så rik.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

minne

Nu blommar irisen jag fick av Edit förra augusti. Nu är Edit hemförlovad, som man säger i Frälsis, det är rätt åt henne. Jag är glad att hon hann bli min vän och alla fina blommor hon gav mig sin sista sommar påminner mig om henne.
 

solig sensommar

Solig sensommar är det, snarare än höst. Vilken ynnest att få uppleva detta!
 
 

Vävare

Aron har blivit inspirerad av vävkursen i Lappträsk och nu har han sin egen väv på gång.
"Jag ska bli som Bertie Bartolotti och väva stans vackraste mattor när jag blir stor."
 
 

Gyllne morgon

Visst väntar jag ännu på den dagen, den gyllne morgon som sången handlar om, men fram till dess är tidiga morgnar en påminnelse om dagen som kommer. Det är min bästa stund på dygnet. Jag gosar med katterna som går in i stallet och sover på dagen. När P1 börjar sina sändningar lyssnar jag, här är det Naturmorgon, lördagsmorgnarnas följeslagare på morgonpromenaden. På söndagar är det andliga sånger, språket, vetenskapsradion och Stil som förgyller mina morgnar.
Modesty möter gryningen i min famn.
 
Chateau och Smilla betar i morgonsolen:
 
 Kapten vakar över lugnet på gården i skuggan av stallängan.
 
Elva ser till att det inte blir för lugnt och trist.
Fåglarna hälsar på vid fågelbordet trots alla katter. Katterna är ganska runda om magen så de varken orkar eller har lust att jaga svårfångade fåglar ser det ut som.
 
 
 
Och allt det här får jag uppleva mol allena tillsammans med mina djur. Så blir det väl inte den dagen som visan handlar om, men för mig är varje morgon en gyllne morgon i frid och ro utan mänskligt sällskap.
 
(Jag vet att detta är ett värdelöst selfie, men det enda jag råkade bli med på, så ni ser att jag också var med denna gyllne morgon)
 
 
 
 
 

bygga hage

Det är tröttande att bygga hage, men också roligt när man är flera som gör det. Här pustar Linnea, Elis och Aron ut mellan hagbyggena.
 

Körkort

Elias är inte bara nyförlovad han har också klarat körkortet i torsdags:
Här kör han till Storön för att eklatera förlovningen med Linnea bredvid sig, hon får förhoppningsvis körkortet snart hon med.
 
 

Sommaren som aldrig säger slut

Vilken fanatstsik sommar vi haft började i maj och har inte gett upp än vad det verkar. Här en typisk sommarbild denna sommar, Chateau klipper gräset och nedan gör Smilla detsamma:
 
 
Mycket tvätt blir det med alla barnen och barnbarnen hemma men det gör inget när torkvädret är så perfekt som denna sommar. Det är egentligen bara en underbar sommarsak att hänga tvätt på linor spända mellan träden.
 
Bad i Bjumis, nästan varje dag från maj till september.
Nu slår solrosorna ut också, de där som fåglarna så vänligt sått åt oss i och utanför rabatterna. Finns det någon gladare blomma?
 
 
 
 

My small ponies

 
Överstycket till den inre stalldörren växer fram peu-t-à-peu. Chateau och Smilla har här fått form från nostalgi- My Little Pony. Ja, jag är både barsnlig och tokig när det gäller mina hästar och det är kul att flippa ur och vara galet kreativ i stallet.
 

Hagflytt igen

Sista omgången av hagbygge avslutades i sensommarvärmen igår.
Elva inväntar arbetsorder medan hagen byggs.
Thomas äter blåbär i väntan på arbetsorder. Båda lyder blint min ordergivning vad gäller hagbyggande. Det gäller också de nyförlovade som här inväntar instruktioner kring vinterhagebyggandet:
Aron ich Kapten hjälper till med diverse, Aron hämtar saker eftersom han springer lika fort som Lille Skutt och Kapten håller ordning på hästarna eftersom han har sådan stenkoll på vad som passar sig och ej. Går Smilla in i vinbärsbuskarna för att klia magen säger han ifrån på skarpen.
 
Nya hagen tas i bruk när hästarna klippt gräset klart.
 
 
 
 

Förlovning eklateras

Linnea och Linneas bjöd på en kalix-specialitet; butterkaka som inledning till att eklatera sin förlovning. Vi gläder oss alla med dem!!!
 
 
 
 

Hagmarker

Betande djur förvandlar verkligen landskapet. Där en ganska trist snårskog som bäst beskrivs som en 50 årig misslyckad granplantering på gammal äng växer fram en grön och varierad hage, med blommor som ingen sett på platsen på flera år och den charmlösa indianskalledjungeln blir till en vacker enebacke där man kan vänta sig att herr Kantarell med sin familj snart står med hatt på nacken:
Inte herr och fru Kantarell, men gula och glada iaf.kanske eftersom de slipper "puttra i en gryta".
 
Hävdade hagmarker blir inte bara finare och artrikare, de blir också sämre kläckningslokaler för mygg. Ju mer hagar och ängar växer igen, desto mer mygg får vi. Hagar ska alltså hållas öppna, mer hästar, får, getter och kor åt folket!
 
 

tak

Nu börjar stalltaket ta form, först måste de höga gavlarna isoleras.
 
 

fjäll

Kartor är underbara ting redan där börjar en resa. Vandringen till Trollsjön i torsdags började så i många bemärkelser och visst ger en riktig fjällkarta fler dimensioner åt den vackra vandringen. Till exempel vet man hur högt man är över havet.
 
Men höjden över havet spelar mindre roll när man står vid randen av en mäktig ravin med kraftfull jokk. Här Abiskojokk som en gång levererade kraft till järnvägsbygget. Nu är dammen riven men ruinerna finns kvar.
 
Fjällängar i sensommarprakt är svårslagna i ljuvlighet. Nyligen nedbetad var denna äng i sin fulla prakt; kvanne, blåklockor, lappljung, fjällviol och bräken var bara några av alla otaliga arter vi såg.
 
 

RSS 2.0