Skärtorsdagsmässa i Sangis kyrka 19.00 21 april 2011

En mil från Björkfors ligger Sangis; med skola, ridskola, konsum, överskottsaffär och korvmoj är Sangis ett centrum för aktiviteter vid Kalix östra kommungräns. Här har kyrkan passionsgudstjänster under stilla veckan, vi var förstås där på skärtorsdagsmässa:


Efter mässan fotade jag den fina kyrkan som var ett missionshus fram till 1960-talet då svenska kyrkan tog över och renoverade och byggde ut med en serverigslokal.

Vacker glasmålning i koret.Klassisk modell på predikstolen.
Trevlig samvaro i serveringslokalen efter gudstjänsten."Han har öppnat pärleporten" hör förstås hemma i ett missionshus på skärtorsdag.Thomas pratar med Per-Arne Knabb född i Hällfors, men han gick i skola i Björkfors och sedan blev han präst bl.a i Jukkasjärvi församling. Nu är han pensionär och bor i Bredviken men är alltid med på sammankomster i Espinäratrakten med omnejd.

Orkidéer pryder fönstren i serveringslokalen.Födelsedag

Idag fyller en av björkforsbloggarna år, Linnea Teresia!
Klicka på bilden!
Älvarna sliter sig ur isens grepp 18 april

Korpikån och Sangisälven är snart helt lössläppta och de rusar redan vårystert mot havet:Påskpynt i Stilla veckan 19 april

Nu när alla barnen är tillsammans har de pyntat påskbusken i det vackra vädret +8 grader, klart och vindstilla.
Islossningens framskridande 17 april

Så här ser det ut vid Björkforsen nu:

Vid Phupinnebron däremot ser det ut så här:Betydligt mindre dramatiskt men älven har nog mist sin attraktion som skoterled för denna vinter.

Palmsöndagen 17 april Elis namnsdag: vårtecken

Videkissar! Vår!
Sälg (Salix caprea)

Gråvide (Salix cinerea)

Marken är så mjuk att fågeltarser och pyttesmå rådjursklövar (rådjur=Capreolus capreolus) gör tydliga spår och sädesärlan (Motacilla alba) har kommit:

Klicka på bilden för att förstoraEn ensam svan  (Cygnus cygnus)i Sangisälven nedströms Björkforsen.

Gäss, grågås (Anser Anser) eller sädgås (Anser fabalis), vid Herrgården där det finns mycket mat och vatten att simma runt i. Klicka på bilden!

Tofsvipan (Vanellus Vanellus) är så vacker:Se hur väl hennes färger passar in i hennes omgivning, inte en nyans saknas.


Fågelhäggen* 14 april

Fåglarna fick konkurrens om maten denna soliga aprildag.Inte bara hästar och katter byter nu vinterpälsen mot en tunnare sommarvariant, ekorrens (Sciurus vulgaris) gråverk börjar gå över i sommarrött. Här i norra Sverige blir pälsen mycket grå och tjock vintertid men ju längre söderut i landet man kommer desto rödare vinterpäls. På medeltiden och fram till 1800-talet var ekorrens vinterpäls; "gråverket" en lönsam exportvara till furstehusen i södra Europa.På marken pickar en gulsparv (Emberiza Citronella) efter solrosfrön.Gulsparven flyger upp i trädet och träffar där en blåmes (Parus Caeruleus), snygg kombination av färger så här på våren.Ekorrens rykte som fågelmaradör stämmer dåligt. Av fyrahundra undersökta ekorrar hade endast 4-5 av dem fågelrester i magen. Däremot är det sant att de äter kottar och nötter, bär och frukt och på hösten samlar de soppar i granklykor där de torkar och blir välkommen vinterproviant. Det är också sant att de lagrar förråd av nötter och kottar till vinterns bistra tider. Här ser vi att ekorren snarare är rädd för fåglarna än vill äta upp dem:

Kvar i trädet blir småfåglarna.

*Häggens vetenskapliga namn är Prunus padus

Vårpromenad i passionstid

Chili tycker om att promenera med sin familj. Här följer han med mamma på vår- och fotopromenad.


Ska du ut och gå? Då vill jag följa med!-Du och jag matte. -Du och jag Chili.


SPA

Måndagarna ägnar mamma och Aron åt vederkvickande bad på Kalix simhall, aka Sportcity. Medan vi samlar kraft och hälsa i bassänger och rutschbana tränar storebror Elis jujutsu. Efter badet ligger vi i bastun och filosoferar en stund. Ibland låtsas vi vara i Hawaii men senast tyckte Aron att vi kunde vara just där vi var i bastun och mysa. Och det har han ju så rätt i.


Klubben där Elis tränar håller på med en blandform av jujutsu, judo och karate, här lite karatesparksövning.

Storebror tränar vidare i en annan del av Sportcity medan vi åker rutschbana.

Aron dyker efter ring och strax är det dags för bastun, storebror tränar höga hopp.Nu ska även storebror varva ner:Bild: pappa

Vårfloden kommer 9 april

Nu har isen börjat ge sig kring forsen:


Vid Björkforsen är det högtryck just nu, men isen finns fortfarande kvar där strömmen är svagare.

Självporträtt uppströms från forsen.

Älvloppet uppströms Björkforsen:

Nedströms forsen.
Vårvinternöjen

Det är kul med mycket snö och soliga vinterdagar.
Fjolårets Påskhöna har lekts sönder under vintern. Hoppas de har nya på Sangiskonka i år igen. Nu närmar sig ju påsken med stormsteg.


På kvällen är det roligt med goda vänner och Harry Potter-Cluedo:


Maria och Nicko spelar med oss.


Aron och Nicko var Harry PotterThomas och Alma-Lena var Hermione GrangerElis och Maria var Neville Longbottom som här funderar på hur de ska kunna trolla tillbaka den borttrollade Luna Lovegood. För att kunna göra det måste man ta reda på vem som gjort det, med vad och i vilket av skolans alla rum det har hänt.Här har Neville Longbottom kommit på att det är Dolores Umbridge som gjort det med petrificus totalus i klassrummet för trolldryckskonst. De var mycket stolta över att kunna befria stackars Luna och därmed vinna detta ärorika spel.
Djuren på vårvintern-mars

Det har gått många talgbollar i år eftersom vintern varit kall det innebär två saker för fåglarna här omkring: svält och att våra gamla katter inte vill vara ute i onödan. Det har därför varit fest i vår hägg på talgbollarna vi hängt upp där.

Vårvintern är fantastiskt vacker när den är så högtrycksbetonad, och därmed kall, som i år. Men det är tufft för de vilda djuren och våra katter vill inte var ute länge i kylan. Så snart de kommit ut, kommer de och knackar på fönstret och vill in.

 

 


Renlycka

Dessa två lyckliga renar, mor och fjoling stod och mumsade glatt på två höbollar som de lyckats få sönder plasten på; gott om mat. Hoppas det var bondens egna renar-annars är det nog så lagom lyckligt att hitta två trasiga balar när det blir dags att flytta hem maten till de egna djuren.

2 april

Idag var det den första aprilpromenaden i Björkfors och det var riktigt aprilväder med snöblandat regn/regnblandad snö och hårda vindar. Isen börjar släppa sitt grepp om Björkforsen, men så här mycket snö och tjock is har vi aldrig sett sedan vi flyttade hit för snart 8 år sedan. Min man fick rätt om vargavinter.
RSS 2.0