Vargavinter?

När vi var ute i gryningen i morse sa min man att det kändes som om detta blir en vargavinter. Den här veckan har vi haft ner mot -24 grader flera dagar och snart är älven vid phu-pinnebron helt tillfrusen.





Nu är det bara själva strömfåran som inte är helt istäckt.

Sedan gick vi till Björkforsen nedströms.








Björkforsen fryser aldrig till. Det var därför det fanns först en skvaltkvarn, som nyttjades till och med av Haparandabor när vintrarna blev bistra och deras skvaltkvarnar frös ihop, och sedan ett sågverk här.



Nedströms bron är vattnets rörelseenergi så stark och stenarna så djupt under vattenytan att inte ens små isöar finns trots den kalla tiden som varit.



Alldeles intill denna kraftfulla fors byggdes herrgården i början av 1800-talet. Energi har alltid betytt resurser och med ekonomin från vattnet fanns resurser till både herrgård, experimentjordrbuk, skvaltkvarn och såg som försörjde hundratals människor i sin glans dagar. Nu bor här en storbonde och hans ca 300 kor i den nybyggda ladugården med vattensängar för korna och datorstyrd mjölkning.




Björkfors hade tills för tio år sedan egen affär. Men som i så många andra byar gjorde privatbilismen det kortsiktigt lönsamt för byborna att handla på stora affärer längre bort. Så försvann affären. I stället för att en varubil kom någon gång i veckan kör nu ett hundratal bilar minst en mil enkel väg flera gånger i veckan för att handla förnödenheter och vardagslyx till byarna i Espinäraområdet.


Nedlagd är också byns bensinmack men en postlådesamling står kvar
och upprätthåller platsens karaktär av bytorg.


Kommentarer
Postat av: Torvald Stridh

Ja på övervåningen i denna herrgård växte jag upp på 60-70 talet när detta var lärarbostad tillhörande Skogsbruksskolan i Björkfors. Fina bilder!

2011-01-15 @ 22:49:04
Postat av: Alma-Lena

Vad roligt att se en gammal bybo här. Vi är ju nyinflyttade från Kiruna kommun och försöker utforska denna underbara plats som vi fått förmånen att flytta till. Men min morfar, Sune Andersson föddes faktiskt här och gick på skogsbruksskolan i sin ungdom.

2011-01-17 @ 21:09:50
URL: http://björkforsbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0