Skördefest i BodenVarje sista helg i augusti firas skördefest i Boden i området kring Överluleå kyrkstad. Vi vill vara där för de har fina grönsaker från ekologiska odlingar och en massa fina djur. I år såg vi många udda hundraser bland annat.

Vi åkte karusell och åt karamell och fröjdades hela dagen uti Boden.

Ja må vi leva!

Espinära och fjärran, Björkforsbloggen, firar ett å idag med att reprisera den allra första bloggposten:

Välkommen till vår nya blogg!

Den här bloggen skrivs av mor och dotter i Björkforsbygden,som av någon anledning kallas Espinära. På jakt efter namnets ursprung och denna bygds magi har vi startat denna blogg. Vi kan utlova vackra bilder från alla årstider och intressanta evenemangstips, det är alltid något på gång i närheten av Espinära.


Byns största företagHär några av dem som bildar stommen i byns största företag. Karlssons storstora moderna ladugård med hundratals kor är byns största företag. Jag gillar att Björkfors inte bara är en sovstad till Sangis, Kalix och Haparanda utan en helt levande by med flera företag och en livlig byagemenskap kring kyrkan, Kvarngården och IK Forsens idrottstuga.Söta kalvar som snart ska bli biff och hamburgare, tjurkalvars dystar öde-men de får verkligen dansa en hel underbar sommar innan dess.


Subversiva pärlplattorStickad street art har vi sett. I Kiruna var det första gången jag sett pärlplattor som Street Art. Här på en gungställning i lekparken närmast vår lägenhet.Och här på klätterborgen i Järnvägsparken.

Vital 110-åringHemma i Kiruna går jag alltid i kyrkan. Först och främst hit där mina kära vänner i missionsförsamlingen samlas varje söndag klockan 11.00. Ofta är stans katoliker också här för vi delar lokal med katolikerna och lokalen hyr vi av frälsis ( som också brukar delta i våra gudstjänster)som synes. Detta är Kirunas äldsta kyrka, byggd redan 1901. Samma år bildades Kiruna missionsförsamling så snart blir det 110-årsjubileum. Närmare bestämt lördag 3 september klockan 11.00 då bjuder vi på tårta utanför kyrkan och inne i kyrkan finns bildspel om våra systerkyrkor i andra delar av världen t ex Afrika, Sydamerika, Indien och Ostasien. Stillbildsutstllning från Församlingens verksamhetsår kommer också att visas. Denna kommer redaktionen på Bråddjup att sammanställa.Missa inte!Ännu var inte sommarstiltjen helt över, men ändå var alla dessa här, samt några som inte kom med på bilden-borde ha vidvinkel, vi vill ju så gärna sitta långt ifrån varandra här i Sverige. De som jobbade eller var förhindrade på annat sätt hade redan haft gudstjänst på lördag då katolikerna hade gudstjänst och välkomnade en ny präst till St. Josef Arbetarens församling, som den heter katolksa församlingen härifrån till Luleå. Nyförvärvet kommer från Indien.

Här några stycken innan gudstjänsten tagit sin början. Lasse Nutti närmast kameran, Vanessa i lila, Karin Wikström skymtar bakom Lasses glada nuna, Sonja och Peter längre bort. Kerstin och Nicke sitter just bakom Gerard.

 Gerard ledde gudstjänsten och spelade flöjt. Pojkarna tyckte det var jättefint, lika fint som när Susume spelar flöjt i datorspelet Mini-Ninjas, suck=)


Gerdien, pastorn, predikade. Hon har själv stickat tröjan hon är också utbildad textillärare och konstnär. Nu har hon oäven tagit upp träslöjd och snickeri.


Tranor

Nu börjar tranorna samlas igen på ängarna kring älvarna. Vi har tranor här hela sommaren men de är mer utspridda, nu börjar de samla ihop sig för resan till Estremadura i Spanien.
Så här ser det ut i tranornas vinterresidens. Torrt, ganska varmt även på vintern, korkekar och gräs så långt ögat når.Man förstår att de längtar hit igen till våren med våra skogar, tjärnar och våtmarker.

Lekpark II

Först var Aron och jag ensamma i parken, det var ju trist kallgråväder. Sedan anslöt Thomas. Elis och Linnea:


Namnsdagsbarn

Idag har vår lilla Signe namnsdag! Hon har ju ett så vackert namn som betyder välsignad samtidigt som hon har fått min kära mormors namn. Grattis Signe Andersson d.y!


Bekanta på stan

Sabbe hade vi inte sett sedan med-boggerskan Linnea var liten. Han hade knappt sett Elis, för vi flyttade ju till Björkfors när Elis var nyfödd. Kul att se honom var det och han verkade också glad.

Lina träffade jag senast i juni, men det var lika kul att träffa henne. Hon hade varit i Italien i sommar så vi fastnade, det tyckte inte hennes son om-han ville ha lördagsgodis.

Linnea träffade sin mentor och min forna körkompis "Wedis" Katarina. I bakgrunden kusin Veronicas man Håkan.


Lekpark

Vad vi saknar i Björkfors är lekpark. Allt viktigt finns här, men ingen riktig lekplats. i Kiruna finns hur många som helst. Här den största, Järnvägsparkens lekplats:

Regnet gjorde denna klätterövning till en verklig utmaning.

Först gick Aron och jag tvåsamma till parken.


Gå på stanNär man går på stan måste man ha en genomtänkt out-fit. Inte minst när en nygammal galleria har invigningsfestligheter och en av de nya affärerna är H&M.Aron uppskattar inte ljudvolymen hos invigningsorkestern.

Pojkarna vill ha blå hårsprej till första skoldagen, men de får nöja sig med nya super-coola hattar:

 
Längtar hem

Ibalnd längtar jag norrut, fast allt är så fint i Björkfors. "min plats" på Puimunen till exempel där man ser ner mot Jukkasjärvi så bra:


Harens år

Så många harar som det har setts i år kan jag inte minnas från vår tid i Björkfors. Naturen sjuder ju av liv denna sommar och därvidlag är harpopulationen inget undantag. Här en hare vid odingsvägen. Det är fascinerande att se länge på en hare, som jag gjorde denna gång, harar ser verkligen ut som barnboksillustrationer.


Phu-pinnar

Fran kaféet tog vi odlingsvägen.

Då passerar vi ett vedupplag med en massa små inspirerande pinnar.

Det blev förstås phu-pinnar vi phu-pinnebron.

Till sist hade vi bara två pinnar kvar. Så då fick det bli final mellan Elis och Aron.


Café-liv på Kvarngården


Aron skuttar baklänges uppför trappen. Det är roligt med café på Kvarngården.

Elis och pappa tar det lte lugnare.

Vad ska vi välja av allt det goda?

Pojkarna fick som bonus två chokladbollar, men eftersom Elis inte tål sådant fick Aron två energibomber.

 


Barda i hagen

Barnen leker gärna tillsammans alla tre i sommarhagen. Då förvandlas den till Barda. De har valt varsin häst också. Linnea har Pila, Aron har Majan och Elis har valt Chateaux. Linnea rider alltså Elis riddarhäst:

 


Äntligen!

Tomppi har äntligen gjort sig omöjlig i SD:
http://www.dn.se/nyheter/politik/thomas-karlsen-utesluten-ur-sdUtesluten Karlsen på väg ut på Tornedalsturné.

Mat i Marsta

Vid grillen står naturligtvis Jörgen.Pontus och Sonja tar för sig av salladen.Elva är sällan stilla när hon är vaken och under matbordet finns intressanta saker.

Smådjur i Marsta

En blomfluga i en av Sonjas vackra rosor. Jag tycker om rosor som ändrar färg under sin levnads lopp. Det gör denna. När den blommat över är den rosa i olika nyanser, som synes.

En riktigt stor bönsyrsa, fast liten om man jämför med en katt förstås. På natten spelade den så vackert när Elva skulle ut på toaletten. Men bara natten efter att denna bild togs, tyvärr.

En av många vackra trädgårdssnäckor.

 

 


Liljekonvaljebär

Vi har liljekonvaljer här i Björkfors men jag har aldrig sett dess bär. Så här der de ut i skogen utanför Marsta, Bälinge kommun nära Uppsala.


Tesugen gästMin kopp med Yogi-te lockade till sig en fjäril med matchande färg till min temugg.


Så slog den sig ned för att smaka på det som doftade så gott:

Fika i trädgården hos Sonja

Te i trädgården med min Sonja hör till de saker jag saknar.

Först vill Elva spela boll med Jörgen.

Sedan vill hon vila ut hos matte.

Du och jag matte!

 


Sedan hon tankat trygghet hos matte närmar sig Elva den nya tanten.

Marsta i början av augusti

Jag har varit på resa igen, i Marsta hos vännen Sonja och hennes familj, nyss kompletterad med världens vildaste och sötaste Border collie, blivande assistanshunden Elva. Jag längtar redan tillbaks.

Sonja och Elva

Rebecka 9 år

Pontus 14 år

Jörgen och Pontus spelar Rock Band


Skördetid


Röda och svarta vinbär, jordgubbar och blåbär... nu är vi bara så bortskämda med allt ljuvligt godis naturen är full av så här års. Det inte bara smakar gott och är nyttigt, det är vackert också.


Morgonsoffa

Jasmine diskuterar dagens out-fit enligt lager på lager-principen. Aron begrundar dagen som ska börja.

Elis och Emma-Li diskuterar strategier för att kunna köpa ett spöke i Lego Harry Potter.

Men så vaknar Signe och då vill farbror Elis bära henne.

Farbror Aron vill också vara med. Signe morgongäspar.


Jasmine, världsmästare i kramar

Alla som läser den utmärkta tidskriften Bamse vet att yngsta Bamse-ungen Brumma är bra på att kramas, detsamma gäller Jasmine-hon är en riktig världsmästare i kramar. Här är Linnea den lyckliga mottagaren av en mästarkram.


Mamma Miriam och SigneSigne sover med mamma.


Men festar gärna också i mammas trygga famn.

The illustrated dad

Signe är ofta med pappa när han är hemma. Signes pappa har alltid tyckt om att rita på sig själv, först med bläckpenna i badet när han var liten, nu till den grad att han lät en kompis göra detsamma med tatueringsnål. Snyggt? Tveksamt. Eljest? Jo. Men Signe verkar nöjd ändå, hon ser inte till ytan och pappas person är så go och snäll och lugn att det kompenserar väl för en och annan nybörjarmiss.
Kalasande i Pengsjö

Fika måste man mellan varven även på det roligaste kalas.

Många foton blir det!

Ellen sover hos morfar och Signe hos morbror.

Även tonåringen Linnea har kul på kalas i Pengsjö.


Emma-Li 8 år

Emma-Li fyllde 8 år 26 juli men kalaset firades veckan därpå. Många barn kom till kalaset:

Här leks det "dansstopp"

"Bro, bro breja" denna medeltida danslek lever än!

Skattjakt, ambitiöst arrangerad av Fredrik så barnen verkligen fick klura och tänka tillsammans.

Det var Elis som löste den sista gåtan och hittade nyckeln till skattkistan. Kanske hjälpte fruktsalladen till att göra tanken klar. Blommorna har gammelfarmor Svea köpt.

 

 


Signe 1,5 månader

Nu ser Signe ut så här. Världens finaste!


RSS 2.0