PLASK och PLUMS, bums

Pojkarna gör bombrar i Vitträsket utanför Siknäs.



Silly walks på odlingsvägen
Bloggredaktörerna på sommarpromenad resulterade i en uppvisning av "silly walks".
Men första check pointen är som vanligt Phu-pinnebron.
Sedan börjar vi att gå
Grodsommar
Det är mycket liv i år, så även på grod- och paddfronten. Här en padda i sommarhagen.
Mängder av pyttesmå grodor var på väg över vägen i Lappkullen från gölarna i skogen till den stora sjön på andra sidan vägen som för dessa små liv var en livsfarlig och lång ökenvandring. Inte alla klarar den.
Allsångskväll på Kvarngården 26 juli
Tyvärr var vi upptagna förra allsångskvällen på Kvarngården men denna gång hade vi inbokad sedan länge eftersom det var just dessa två bloggredaktörer som ledde allsången denna tisdag. Här börjr folk samlas. Det vackre vädret gjorde publiken talrik och flera kom från angränsande kommuner, några ända från Kiruna, men det var förstås våra trogna groupies farmor och farfar Karlsen=)
En allsångsledare måste föregå med gott exempel och sjunga med hela hjärtat och för full hals så den glada hopen törs göra detsamma.
Kaffepausen var mindre populär-när ska vi få sjunga igen?
Det var till exempel kul att lära sig jojka, här syns en glad allsångare med renprydd blus designad och sydd av Heidi Krönlein i Vuollerim. Hon tyckte hon valt helt rätt out fit för kvällen. Espinära och fjärran håller helt med!
Lottdragningen mot slutet av kvällen genomfördes av Elis och Aron som visade sig vara en riktig drama king när han inget vann själv. Dessutom tillhörde han det förlorande Björkfors mot Resten i den kända allsångsklassikerkampen «Temperaturen». Resten, ledd av Linnea vann, mycket knappt över Björkforsarna som kämpade tappert i numerärt underläge, särskilt bör nämnas systrarna Karlssons engagemang och röststyrka.
Här syns en av damerna som skötte allt kring allsångskvällen, Maria. Hon tog hand om lotteriet och tillsammans emd Eva ansvarade hon för kaféet. Eva var också presentatör och avslutade allsångskvällen som blev ytterligare en i raden av trevliga kvällar på Kvarngården.
Håll utkik efter uppdatering med videoklipp så snart You tube tuggat klart!
Gudstjänst vid Långforsen med spontan släktträff
Strax norr om Björkfors tar Hapranda kommun vid. På bekvämt cykelavstånd, ja nästan promenadavstånd ligger Långforsen som fått en naturrastplats med grillkåta och brygga genom Lappträskbornas försorg. Vid Långforsens vackra rastplats är det gudstjänster när vädret så kräver. 23 juli kom Rolf Bäckström på hembesök till byn där han föddes och sjöng och berättade om händelser i sitt liv.
De övriga gudstjänstdeltagarna uppskattade Rolfs skrönor och berättelser ur livet.
Systrar till Rolf var också närvarande och då förstod jag att vi var släkt, för Lena är ju min släkting och Rolfs yngsta syster.
Syster Eva var också med men försvann ständigt ur sökaren.
Det blev en fest naturligtvis, det blir det varje gång, de festar oftast utomhus ibland i sin salong.
Birgit Huhta annonserar, arrangerar, serverar, spelar mandolin och står för fikat-som vanligt. Denna makalösa naturkraft!
Här träffas sysslingarna Lena och Lena:
Vid Långforsen, i Lappträsk, Hapranda kommun.
Tröstande läsning kring sorgen i Norge
«Det finns fog för den rädsla många människor känner i dag. Men det finns också goda skäl till besinning. Rädslan begränsar människan och beskär hennes frihet. Rädslan tar makten över henne och styr hennes beteende. Inte sällan leder rädsla till att människor beväpnar sig och därmed bidrar till att göra världen till en ännu farligare plats. Det måste vi akta oss för. Människan behöver inte mer vapen och misstänksamhet. Människan behöver tillit, inte blind tillit, men tillit till att de allra flesta människor vill väl och att världen för det mesta är en trygg plats.»
Läs hela artikeln här.
Vy över Jukkasjärvi från Puimunen en lördag i mitten av juni 2011
Sommaren full av liv; radiotips
En efterlängtad bebis, denna sommar då så många efterlängtade bebisar har fötts, här hos oss är det förstås denna bebis som betytt allra mest
Sommarhagen full av liv
En härlig sommareftermiddag med hela familjen i hagen.
Smultronen smakar ljuvligt!
En guldskimrande fjäril som jag ännu inte lyckats identifiera.
Hallonglasvingarna (Pennisetia hylaeiformis) vill bli fler.
Dessa flugor vill också ha en stor familj.
Den lilla skogen i hagen är full av alver och dvärgar.
Här tillverkas örtmediciner och Majan hjälper till.
Alverna bor i träd och här är Arons boträd.
Thomas minglar med Majan.
Majan och Pila umgås.
En magisk sommar med massor av trollsländor
Brun mosaiktrollslända Aeshna Grandis.
Det är så mycket trollsländor i farten denna oerhört rika sommar. Överallt sjuder det av liv och alla mindre insekter ger mat till de större och fåglar äter av alla vackra trollsländor.
Äng

Vår trädgård är verkligen ful, men jag är stolt över min äng. På den torraste delen av gården har jag slängt frön från ängsblommor i trakten och det börjar ge resultat. Styvmorsviolen kommer först och nu i juli blommar prästkrage, rölleka och klöver här. En liten hässleklocka, en söt trädgårdsrymling, har också hittat till min äng, alldeles på egen hand.
Veteranbilsträffar
Om man skulle drista sig till att ta sig ut till Kalix från det vackra Björkfors kan man stöta på kärleksfullt renoverade veteranbilar. Varje onsdag under sommaren träffas bilentusiasterna och vädrar de bilar som annars döljs i deras garage. Därför får man många oväntade veteranbilsträffar i Kalix så här års. Denna creme-färgade pärla träffade jag på dagen efter ett av dessa veteranbilsrallyn. Det är en Ford Prefect från 30-talet, importerad från Australien och renoverad till detta mint condition av sin nuvarande ägare i fem års tid. Trots sitt brittiska ursprung är den vänsterstyrd, vilket ju underlättar i den svenska trafiken.
Detta fick jag veta av den stolte ägaren som gillar att hans lilla lastbil väcker uppmärksamhet och fotograferas.
Måne över Björkfors
Fåglar som gör en härlig sommar









Rosa

Rosa är en av många färgnamn som egentligen är namnet på en blomma precis som violett, lila och cyklamen. Rosor har numera många färger men ur-rosen, som växer här är alltid lysande rosa.

Den översta enkla nyponrosen växer på en liten buske på vår tomt. Typiskt för vår trädgård är att den är en stark kontrast till grannens. De har förstås helfyllda rosor i en prunkande rosenhäck. Den gränsar till vår tomt så vi har stor glädje av deras odlarflit, de däremot måste ha den som insynsskydd så de slipper se förödelsen på vår sida av häcken.

Man kan lugnt säga att gräset är alltid grönare hos grannen och rosorna större:

Varm dag avslutad vid havet




Dragspel med drag på Kvarngården



En och annan fiol får också vara med bland alla bälgaspel.

Vatten
Björkforsen har betytt liv och utkomst för människorna i bygden i hundratals år. Sangisälven var förr en havsfjärd och redan på bronsåldern bodde människor i Espinära-trakten.
Pengsjön lockade till sig människor för tusentals år sedan. Denna vattenrika dalgång där Pengån rinner norrut fick tidigt en viktig plats i samernas flyttningar och nu är det en kraftplats för oss och hem för storsonen och hans familj.
Roligt är det också med vatten. Här busar Aron och Elis i Vånafjärden.
Hoppfullt i Kälsjärv
Hoppfullt i Pengsjö


Vattenkrig blir dubbelt kul med studs.

Elis fotade när en vuxen också blandade sig i hoppandet:

Många barn blir det i Pengsjö
Föra att få alla barnen på bild vill det till att kämpa. Tyvärr är det sex barn som fattas, min brors 6 fina barn. Äldsta brorsbarnet, Alexandra, var på kalaset den 25 juni, men vi missade henne pga den långa vägen till Pengsjö. Nu fick vi i alla fall alla fem barnen i vår lilla familj på en och samma plats med lite trixande; t ex fick vi köp tågbiljett till "lilla" Hanna som i sin tur fick byta turer och skift samt fixa hundvakt. Sedan var det ju att få alla att se mänskliga ut på bild. Samtidigt. Det lyckades inte till fullo. Den här blev dock bäst. Längst bak till vänster Fredrik till vänster Hanna-Félice. I soffan Aron och Elis. På golvet Linnea.
Med Fredriks alla flickor med på bilden var de åtta som kunde göra lustiga miner.
Evenemangstips: Kvarngårdens sommarprogram
Pyyhinpirtti i Pengsjö: 4 generationer
Pyyhinpirtti i Pengsjö V
Promenad efter det stora kalaset. Farmor får köra vagnen. Så tänker hon på farmördras vis; att nyss var det lille Fredrik som låg där och nu går han bredvid och skulle näppelgen få plats i en barnvagn. Faster Hanna fotar.
Dagen efter kom solen efter veckor av regn. Faster Hanna får köra vagnen. Farmor fotar.
Pyyhinpirtti i Pengsjö V


Faster Linnea och farbror Elis likaså.

"Jag önskar att jag var Fredrik just nu." tycker lillebror/farbror Elis.

Faster Hanna får äran att dra vagnen.

"Jag är världens lyckligaste farbror", Aron 6 år beundrar Signe 3 dagar.

Linnea fick till slut Signe i famnen och sedan släppte hon henne knappt.

Stolt farfar skriver på Facebook om Signe.
Pyyhinpirtti i Pengsjö IV


Pyyhinpirtti i Pengsjö III
Pappa Fredrik på solskenspromenad med Signe. Numera rekommenderas solskenspromenader för lindrig gulsot.
Pyyhinpirtti i Pengsjö II:tre små prinsessor
Farfar Thomas önskade sig alltid tre små prinsessor, just det har Fredrik och Miriam nu fått; tre ljuvligt vackra små flickor. Jasmine, storasyster till Signe och Emma-Lie störstsyster till dem båda, beundrar sin efterlängtade syster Signe.
Pyyhinpirtti i Pengsjö I


Miessimánnu uppdaterad

Nyfödd renkalv utanför Björkfors.

Föl i Jukkasjärvi.

Knipungar i Laxforsen, Torne älv.

Signe Andersson d.y född den 23 juni 2011.
Vikingadans


Aron dansar på Sangis-högen en vikingagrav från 7-800 talet. Så firade han midsommaraftonen. Kanske lite respektlöst mot vikingen som dog på handelsresa och begravdes här på denna udde vid havet som det var då. Man bör ju inte dansa på gravar, men nu är Aron inte typen som bryr sig om decorum. Det här är hans sätt att visa sin beundran för den döde mannen som vilar med sitt svärd vid sin sida; en vild svärdsdans.







Vit
Skvattram (Rhododendron tomentosum), stämmer helt och hållet in på detta, blommorna lyser i den mörkgröna buskvegatationen på myr och mo och doften är ojämförligt frisk och ljuvlig!
Den nästan orientaliskt doftande liljekonvaljen(Convallaria majalis) hör också till den mörka barrskogens undervegetation.
Rönnen(Sorbus aucuparia) doftar starkt men inte gott, enligt oss människor trots att det är en rosväxt, men nu är det ju flugor och fjärilar de vill locka med sin soft och det funkar, för rönnen står ju alltid stinn av röda bär varje höst och vinter.
Dofternas drottning på försommaren är förstås den vita häggen(Prunus padus), bären är dock svarta och inte lika iögonenfallande som rönnens. Men även häggbär är uppskattade av vinterfåglarna. Vinterfågar behöver också vitaminer och socker, det är något att tänka på för vinterns matning. En så enkel sak som ett äpple upphängt i ett träd blir uppskattat i januari.
Blå
Den blå färgen är så somrig, himlen är blå och de blå ängsblommorna lyser i det gröna gräset.
Ovan en vanlig blåklocka (Campánula rotundifolia).
Ängsklocka (Campánula pátula), nedan i närbild.
Trädgårdsrymlingen lupinen(Lupinus) effektfullt flankerad av hundloka (Anthriscus sylvéstris), som på engelska har ett vackert och målande namn: Queen Ann's Lace=drottning Anns spetsar.
Stor blåklocka (Campanula persicifolia)
Blå jungfruslända (Calopteryx virgo).