Vit

Vita blommor lyser som bloss speciellt mitt i natten och de doftar ofta ljuvligt!



Skvattram (Rhododendron tomentosum), stämmer helt och hållet in på detta, blommorna lyser i den mörkgröna buskvegatationen på myr och mo och doften är ojämförligt frisk och ljuvlig!



Den nästan orientaliskt doftande liljekonvaljen(Convallaria majalis) hör också till den mörka barrskogens undervegetation.



Rönnen(Sorbus aucuparia) doftar starkt men inte gott, enligt oss människor trots att det är en rosväxt, men nu är det ju flugor och fjärilar de vill locka med sin soft och det funkar, för rönnen står ju alltid stinn av röda bär varje höst och vinter.



Dofternas drottning på försommaren är förstås den vita häggen(Prunus padus), bären är dock svarta och inte lika iögonenfallande som rönnens. Men även häggbär är uppskattade av vinterfåglarna. Vinterfågar behöver också vitaminer och socker, det är något att tänka på för vinterns matning. En så enkel sak som ett äpple upphängt i ett träd blir uppskattat i januari.

Smakliga sommarbär blir det snart av denna lilla sötnos. Smutronblommorna (Fragaria vesca) börjar knyta sig redan nu, så snart börjar de första vilda jordgubbarna dofta sommar i barnens sagoskog.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0