St.Martinsdagen och adventets början

Vid denna tid kan novembers vanligen grå himmel bytas i högtryck och klara dagar och nätter. Så har vi haft det i flera dagar. Samtidigt har det varit fullmåne. Att rida över frostiga ängar i månsken är en höstfröjd som ger glädje i dagar efteråt.

Dimman gör allt fuktigt. Dessa grönglänsande barr gör sig väl i blötan.

Detta högtrycksväder kallas i södra Europa för St.Martinsommar eftersom biskop Martin av Tours dog den 9:e november och begravdes 11 november 397 i Gallien/Frankrike. Legenden säger att högtrycket nu beror på att St.Martin delade sin mantel med en frusen och naken tiggare, han mötte senare samma kulna novemberdag ytterligare en naken tiggare som fick den andra delen av manteln. För att då Martin, som ännu var en tonårig romersk soldat och odöpt katekumen, inte skulle frysa fick han se Jesus i en uppenbarelse där Jesus bar hans mantel. Solen bröt fram så Martin slapp frysa.

Tyson följer med på tidig promenad 12 november

Nu den 12 november är dock vädret mer normalt novembergrått igen. Men dimma kan också vara vackert-om man har ordentliga kläder. Naken vill man inte vandra runt i novemberfukten.



PÅ medeltiden började adventsfastan idag det är därför man festar på St.Martins dag 11 november. Därför passar en adventsdikt idag:

Advent är mörker och kyla, vi tänder ett ljus och ber:
förbarma dig Gud över jorden, all nöd all förtvivlan du ser.
Margareta Melin


Nyponrött lyser upp i dimman

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0